dimecres, 1 de juny del 2011

Drama en el port

Joan Salvat-Papasseit va néixer a Barcelona el 16 de maig de 1894 i va morir per culpa d'una tuberculosi a Barcelona el 7 d'agost de 1924. Va ser el màxim representant del futurisme en literatura.

El poema "Drama en el port" pertany al llibre "Poemes en ondes hertzianes de l'any 1919.

El poema tracta del port, descriu tot el que ell veu en el port. Són una sèrie de descripció d'escenes i sensacions que es veu en la zona portuària amb imatges superposades.

En el poema s'explica com un home, veu des de el port com un vaixell arriba a ell, les llums que es reflexen, la manera en la qual els emigrants intenten arribar-hi, la manera de la qual es comporta el mar, mentre ell que està allà li agradaria estar a l’horitzó.

El poema esta dividit en diverses imatges superposades. Comença amb la imatge de l’oceà, després una sèrie de llums que ell observa, segueix amb com el transatlàntic arriba al port, una altra és com els emigrants intenten arribar al port, també observa la boia que esta al mar, una altra és la del tro i per últim quan ell es veu a l’horitzó.

Es un poema futurista, un cal·ligrama on fa servir les següents tècniques avantguardistes: elements relacionats amb el motor, l’aparició de l’electricitat, l’eliminació dels signes de puntuació, el trencament dels versos i la diferent disposició de les paraules. Amb aquest cal·ligrama ens vol fer veure que el paper on està escrit el poema és el mar i les paraules els diferents objectes que es troben al mar.

Fa servir diverses figures retòriques. La personificació en: “la boia inquieta”, “les ones canten”.. Però és impossible que la boia estigui inquieta amb e moviment del mar i que les ones cantin. També hi ha algunes paradoxes com “Arc voltaic”, perquè amb la forma en la qual el disposa al poema, és amb la forma d’arc voltaic i quan diem arc voltaic ja sabem que te aquesta forma. Per últim també hi ha algunes metàfores per exemple “sospir de les tenebres”, però les tenebres no poden sospirar.

La idea bàsica d’aquest poema és explicar el que ell veu en el port. Però sorprèn que hi inclogui els emigrants, i en la meva opinió quan els inclou està fen una forta critica a la societat. El poema també te relació amb la vida de Joan Salvat-Papasseit, perquè ell va passar una de les èpoques més difícils de la seu vida treballant en el port i per això fa aquest poema, on es pot veure que ell voldria marxar de port i que la situació que hi havia no li agradava.

El poema t’atrau per la vista, per la forma en la qual està escrit i per les formes en les quals estan disposades algunes paraules. És una mica difícil d’entendre però es pot treballar bé.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada